Programöversikt
Dag 1, 6 september. Resa till Skåne, lunch på Svaneholms Slott. Björn Ranelid kåserar vid välkomstmiddagen på Kiviks Hotell.
Dag 2, 7 september. Stadsvandring i Kivik, Antikt i Brösarp, gestaltad visning av Christinehofs Slott, Operaafton på Drakamöllan.
Vi stannar till vid Svabesholms Kungsgård där pensionatet och den Engelska Trädgården har fått sällskap av små butiker, bland dem Apotekarns som tidigare höll till i centrala Simrishamn. Strax söder om Svabesholm och den Engelska Trädgården ligger restaurangen Allé på Österlen, vackert omgiven av böljande fält och beteshagar. På Allé härskar Eva Thuresson, en krögare som använder den lokala mattraditionen och lokala råvaror till att sprida matglädje bland sina gäster.
Antikhandlaren Jan-Erik Öhgren och hans fru Ulla bor på Fru Hammars Väg 3 i Brösarp. Deras 1800-talsgård är varsamt och kärleksfullt restaurerad enligt gamla metoder. På platsen har människor levt sedan 1100-talet och den fyrlängade gården är en idyll som få andra. Man kan höra får bräka från omgivande hagar och i kanten av trädgården porlar en strid bäck. Paret har ett genuint trädgårdsintresse och är med rätta stolta över sin skånska barockträdgård. Jan-Erik är en av grundarna till den omtalade Antikmässan som har hållits årligen i Brösarp sedan starten 1994. Efter två års uppehåll på grund av covid-19 genomförs mässan äntligen igen. Vi får vandra runt bland de antika föremålen i antikhandeln.
Uppe på Linderödsåsen ligger kyrkbyn Andrarum. En lång och vacker allé går från byn upp till traktens mest betydelsefulla gods, Christinehofs Slott. Där driver kulturföreningen Christinas Wänner besöksverksamheten. Dess ordförande och kreativa ledare Mia Gröndahl ger oss en gestaltad visning av slottets historia och berättar om hur änkefrun Christina Piper på 1700-talet skapade sitt affärsimperium och efter sin död kallades för Skånes okrönta drottning. Christinehofs Slott spelar en viktig roll för trakten än idag och har en stark miljöprofil med en ekopark som bjuder på storslagna naturupplevelser. På sommaren arrangeras konserter med kända artister och operaföreställningar ute i slottsparken.
Vi återvänder till hotellet för att snygga till oss inför kvällens begivenhet. Operaafton på Drakamöllans Gårdshotell, som ligger inbäddat vid Brösarps omtalade backar. Drakamöllans Gårdshotell är en av Österlens verkliga klenoder. En Skånelänga från 1600-talet som 1997 lockade Ingalill Thorsell att lämna sin karriär som internationell chefsrekryterare. Hon sökte då ett annat sätt att leva och här i den nordligaste delen av Österlen fann hon en plats som vann hennes hjärta. Tillsammans med hängivna kollegor och vänner har hon byggt upp sitt företag där man har naturen, maten och musiken i centrum. Ikväll bjuder Ingalill och hennes team på kulinariska upplevelser medan operasångaren Guido Paevatalu underhåller oss med klassiska operapärlor av Mozart, Verdi och andra storheter.
Dag 3, 8 september. Stadsvandring i Simrishamn, Madeleine Pyks galleri, Dag Hammarskjölds Backåkra, Tosterups Slott med cider och ”Kockarnas kamp-ladan”.
Madeleine Pyk är en välkänd konstnär som är mycket uppskattad, både i Sverige och internationellt. Hon utbildade sig vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan på 1950- och 1960-talen och tilldelades år 2008 den kungliga medaljen Illis Quorum för sin kulturella gärning. Nu har Madeleine Pyk låtit bygga ett eget museum åt sina målningar i Skillinge på den skånska sydostkusten. Hennes färgstarka, lekfulla och detaljrika konst fångar livets olika stunder på ett lättfattligt sätt och en bred publik pryder sina hem med hennes tavlor. Madeleine Pyks verk hänger på Moderna Museet och på många andra av landets museer. Internationellt har hon haft separatutställningar i Amsterdam, Hamburg, Nice, Paris och Rom. Hennes senaste utställning var 2020 på Bukowskis.
Dags för lite mat! Vi far några kilometer norrut till det idylliska fiskeläget Brantevik, där familjen Boberg tar emot oss på Hamngården och serverar en vällagad lunch med råvaror från Österlens skafferi.
Vi reser sedan vidare söderut mot de berömda vita sandstränderna vid Sandhammaren, längst nere i sydöstra Österlen. Strax intill ligger Backåkra, en fyrlängad gård från mitten av 1800-talet, som år 1957 köptes av Dag Hammarskjöld. Han var då FN:s generalsekreterare och tanken var att han skulle bosätta sig på Österlen när uppdraget i FN var avslutat. Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping år 1905. Hans far Hjalmar satt i riksdagen och var landets statsminister 1914-1917. Dag gick i sin fars fotspår, blev en framstående jurist och ekonom som på 1940-talet var ordförande i Riksbanksfullmäktige. Hammarskjöld arbetade med internationella frågor och utsågs 1953 till Generalsekreterare i Förenta nationerna. Han var utan tvekan den svensk med starkast lyskraft vid den tiden. Dag var också mycket litterär och satt på stol nr. 17 i Svenska Akademien. Han älskade Österlen där han brukade hyra en liten fiskestuga på somrarna. Backåkras intendent tar oss med på en intressant visning av gården och berättar om ett spännande människoöde.
Tosterups Slott har anor från 1500-talet och här har många färgstarka personligheter bott genom århundradena, bland dem den excentriske astronomen Tycho Brahe. Sedan tidigt 1800-tal ägs Tosterup av familjen Ehrensvärd. De nuvarande ägarna Jan och Catherine Ehrensvärd driver ett stort jordbruk, skogsbruk och en äppelodling med femtio tusen träd. De odlar sorter som Ingrid Marie, Saga, Santana, Frida och Elise. Äpplena plockas för hand och en del av skörden går till Tosterups egen produktion av prisbelönt äppelmust, verjus och cider som vi skall få smaka tillsammans med olika små läckerheter. Tosterup är också skådeplats för det populära TV-programmet Kockarnas Kamp som utspelas i en av de stora stenladorna. Vi tar en promenad i slottsparken och får höra om slottets intressanta historia innan det är dags att återvända till Kiviks Hotell.
En kväll på egen hand i Kivik.
Dag 4, 9 september. I Wallanders fotspår med Skånepolisens Ewa-Gun Westford, lunch på Villa Strandvägen vid Ystads Saltsjöbad. Hemresa.
Vid Ystad möter vi Skånepolisens färgstarka och numera pensionerade talesperson Ewa-Gun Westford, som personligen tackades av för sin yrkesinsats av statsminister Stefan Löfven, efter mer än 40 års arbete som polis. Vid inspelningarna av filmerna om Kurt Wallander frågade man Ewa-Gun om råd och tips och om hur hon såg på polisrollen. Hon har spelat en biroll i en av filmerna och skrivit boken Mitt Wallanderland. Där berättar Ewa-Gun om arbetet som kvinna i en organisation präglad av manliga värderingar, om jakten på Gryningspyromanen och om den dagliga kontakten med media och allmänhet. Ewa-Gun älskar hundar och är en karismatisk person som har glimten i ögat. Hon har sett och hört det mesta och historierna berättas på hennes eget personliga sätt.
Villa Strandvägen är en gastronomisk pärla som ligger i en stilfull sekelskiftesvilla byggd år 1899. Restaurangen ingår i samma koncern som driver att av landets bästa spahotell, Ystads Saltsjöbad. Råvarorna hämtar man främst från gårdar, skog, och fält i närområdet och vi serveras en säsongsbaserad lunch i den hemtrevliga miljön.
Vi har 45 minuters resa till Malmö Airport där SAS plan skall ta oss hem igen.