Mafia_banner
Jambo Tours TanzaniaMafia

Resa till Mafia

Bada i Indiska oceanens varma vatten, koppla av på stranden, upplev byliv och snorkla i den marina nationalparken. En vistelse på Mafia ger upplevelser både på land och till havs och är en perfekt avslutning efter en safari i något av Tanzanias många vildmarksområden.

Delar av Mafia ligger i en marin nationalpark och här är dykningen enastående. Det finns en mängd olika rev att dyka eller snorkla vid. Sikten mellan oktober och mars ligger vanligtvis på 20-30 meter. Utanför öns västra kust kommer de gigantiska valhajarna för att äta sig mätta på plankton mellan mitten av oktober och mars. En oförglömlig upplevelse är att åka ut med en traditionell dhow för att snorkla med dessa ofarliga bjässar.

Men även ovanför ytan har ön mycket att erbjuda. Vårt utvalda hotell ligger vid en fin strand inne i den marina nationalparken och hotellet driver ett dykcenter i egen regi. De ordnar även turer för de som vill se sig om på ön. En guidad promenad genom närliggande byn Utende rekommenderas för att få en inblick i mafianernas vardagsliv. Möjlighet kan finnas att titta in i byns skola och förskola, vilket brukar vara spännande både för besökaren och eleverna. De närliggande öarna Chole och Juani är värda ett besök för att utforska de övervuxna ruiner som härstammar från den tid då araberna härskade här på 1700- och 1800-talen.

En parkavgift för att vistas i den marina nationalparken betalas vid ankomst till Mafia, f.n. 24 USD per person och dag. Avgiften betalas med kort och går till bevarandet av den marina miljön. Ingen uttagsautomat eller bank där det går att ta ut eller växla pengar finns för närvarande på ön.

 
 
 
 
 
 
 
 
Address

Chole Bay, Mafia Island
Tanzania
Telefon +255 777424588

Kinasi Lodge

3.5 star5
Anläggningsbeskrivning

Mycket trevligt boutique-hotell med personlig service. Här finns pool, spa, poolbar- och grill, restaurang och dykcenter. Bra mat serveras och dukas upp antingen i restaurangen eller vid poolen under stjärnhimlen. Helpension ingår då det inte finns något utbud av restauranger i närheten. Kajaker, cyklar, vindsurfing och en guidad promenad i byn ingår. Utöver det finns en mängd olika utflykter att ta del av till havs, runt ön, eller till närbelägna öar. Wifi finns utan kostnad i baren. Området har nivåskillnader med trappor. Vid lågvatten går det inte att bada i havet, ta gärna med badskor då det finns koraller vid stranden. Vid betalning med kreditkort tillkommer 5% i avgift. En parkavgift för att vistas i den marina nationalparken betalas med kort vid ankomst till Mafia, f.n. 24 USD per person och dag. Avgiften går till bevarandet av den marina miljön. Ingen uttagsautomat eller bank där det går att ta ut eller växla pengar finns för närvarande på ön. Vår bedömning: Mycket trevligt och personligt litet hotell med bra läge vid fin mindre strand och promenadavstånd till byn Utende.

Läge/omgivning

Beläget på en höjd, inne i den marina nationalparken, med utsikt över havet vid en fin, mindre strand. Promenadavstånd till närbelägna byn Utende. Cirka 30 minuters transfer från flygplatsen.

Rumsbeskrivning

Totalt 14 bungalows föredelat på 5 sea front, 8 garden sea view och 1 owners suite. Alla rum har en privat veranda, takfläkt, myggnät över sängarna, badrum med dusch/wc och hårtork. Det finns ingen luftkonditionering, men rummen är väl ventilerade då dörr och fönster består av träjalusier. Rum finns för familjer med upp till tre barn.

Läs mer
Address

Chole Bay, Mafia Island
Tanzania
Telefon +255 777424588

Tidsskillnad +2 tim, sommartid +1 tim.

Språk Kiswahili, engelska.

Valuta Tanzanisk shilling TZS. Det finns f.n. inget växlingskontor eller uttagsautomat på Mafia. Ta med tillräckligt med kontanter i USD och TZS.

Avreseskatt En lokala avreseskatt betalas kontant i USD vid avresa från Mafia. F.n. 9USD per person.

Marin nationalparksavgift En marinparksavgift tillkommer och betalas kontant på plats på Mafia. 24 USD per vuxen per dag och 12 USD per barn (3-15 år) per dag.

Kreditkort Accepteras på de flesta hotell mot 5% avgift.

El 220 V, adapter kan behövas.

Mobiltelefon Fungerar tillfredsställande.

Dricks Dricks är kutym, särskilt till hotell- och serveringspersonal.

Försäkring Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkring.

Pass/visum Giltigt pass i 6 månader krävs. Visum krävs och vi rekommenderar att man ordnar detta vid Tanzanias ambassad innan avresa: www.tanemb.se. Det går också att söka på plats.

Vaccinationer Efter individuell bedömning. För mer info se www.cityakuten.se eller kontakta din lokala vaccinationscentral.

Klimat Tropiskt. Observera att under perioden april-september lite svalare. Det är stor skillnad på vattennivån mellan ebb och flod. Under lågvatten är det ofta svårt att bada p.g.a. detta.

Genomsnittliga temperaturer
  L°   V°   S   R
31 27   7   6
31 28   8   6
31 28   7 10
30 28   6 19
29 29   7 15
29 26   7   6
28 25   7   6
28 27   9   7
28 27   9   7
29 28   9   7
30 27   9 10
31 27   7   9
  • L = Temperatur luften
  • V = Temperatur vatten
  • S = Soltimmar per dag
  • R = Regndagar per månad