Ulun_Danu_temple_Bali_banner_1900x831_shutterstock_697552990
Jambo Tours Indonesien

Resa till Indonesien

Det enorma öriket Indonesien består egentligen av flera riken, eller åtminstone känns det så när varje ö har en egen kultur eller religiös uppfattning. I Jambo Tours program bjuds på tre av dessa öar, Java, Bali och Lombok, bara någon timme med flyg emellan men ändå med skilda seder och bruk.

Den mest folkrika av Indonesiens öar, Java, är välsignad med majestätiska berg och vulkaner som reser sig ur fridfulla odlingar och frammanar en mystisk atmosfär med inbjudande vyer att utforska. Forntida buddistiska och hinduiska tempelkomplex, pulserande städer, kulturella pärlor och ett oerhört vackert landskap väntar på Java.

Om du söker efter lugnet reser du till Lombok som är den mer stillsamma ön, muslimsk men inte speciellt ortodox. Turismen har inte nått mycket längre än till västra delen av ön och en utflykt på bara ett par mil österut förändrar sceneriet och det är som att vara på en annan ö, i en annan tid. Huvudorten på Lombok heter Mataram och där finns allt man kan önska sig om stranden en dag inte skulle locka. Utanför nordvästra udden ligger dessutom Giliöarna med ett än lugnare tempo och med snorkling och dykning snäppet bättre än vid kusten.

Bali har under de senaste 100 åren varit närmast mytomspunnet för sin skönhet, människornas vänlighet och imponerande tempelområden. Majoriteten av befolkningen är hinduer, av en speciell balinesisk sekt som färgar både vardag och fest med blomsterarrangemang, klädedräkter och danser. Till Bali reser man främst för stränderna men också för naturen med böljande risfält och den rika kulturen. Vissa av stränderna är svarta av lavasand, andra vita av korallsand och i syd regerar vågorna och dess största beundrare surfarna. För en mer kulturell utflykt rekommenderas den mindre staden Ubud. Här har dansskolor, konsthantverkare och antikvitetsaffärer samlats för att bjuda ut sina konster. Från Ubud är det inte heller långt till vulkansjöarna med häftiga panoramor i en något svalare luft.

Visserligen är ön inte något hemligt smultronställe men med bil eller egen chaufför nås den norra kusten på ett par timmar. Där är tempot lugnare och de små byarna utmed kusten och i bergen visar ännu en mer traditionell bild av hur det en gång såg ut på hela ön.

Kombinera gärna din resa till Bali/Lombok med ett par dagar i t ex Singapore eller Kuala Lumpur.

Singapore & Bali

Kombinationen av futuristiska Singapore och sköna Bali har alltid varit uppskattad av våra resenärer. En lika spännande som kontrastrik upplevelse där modern metropol ...

Bali, Indonesien

Mytomspunnen mystik och magisk natur.Bali är ett tropiskt paradis och lovorden är många om denna sägenomspunna och exotiska ö. Legenden säger att gudarna gav Bali åt ...

Gili, Indonesien

Giliöarna, ligger utslängda som tre små pärlor strax utanför Lomboks nordvästra kust. Arkipelagen är inte större än dessa tre små paradisöar och är kanske främst ett ...